De socialistische vakbond bij het spoor heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 14 november. Dat gebeurt in het kader van een actiedag van het Europees Vakverbond EVV. TreinTramBus vreest dat we afglijden naar "Italiaanse toestanden".

"De aanzegging gebeurt uit solidariteit met het ABVV en de Europese actiedag waar het EVV toe heeft opgeroepen", zegt Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor. Die actiedag is gericht tegen de bezuinigingskoers die Europa vaart.

In welke mate de stakingsaanzegging ook zal leiden tot acties is nog af te wachten, zegt Goossens. "Werknemers die willen mee actie voeren, worden op die manier gedekt". Een oproep om te staken zal in Vlaanderen niet worden gedaan, zegt de spoorman. Hij verwacht meer gevolgen in Wallonië. "Maar als er natuurlijk acties zijn in de centrale dispatching in Brussel, raken de treinen Brussel niet meer binnen".

De aanzegging geldt van dinsdag 13 november om 22.00 uur tot woensdag 14 november om 22.00 uur.

"Italiaanse toestanden"

De reizigersorganisatie TreinTramBus zegt dat de geloofwaardigheid van het spoor op het spel staat, met de derde stakingsaanzegging in een maand tijd. "Deze onzekerheid komt bovenop alle andere factoren die het reizen bemoeilijken: vertragingen, afschaffingen, gebrek aan capaciteit... "

"Het regent stakingsaanzeggingen", zegt Jan Vanseveren van TreinTramBus. "We dreigen af te glijden naar Italiaanse toestanden, met het verschil dat we hier geen minimumdienst hebben."

Vanseveren heeft geen begrip voor de reden waarom deze aanzegging wordt ingediend. "Blijkbaar is nu elke aanleiding goed om het werk neer te leggen. Als er bijvoorbeeld een geval van agressie tegen een medewerker heeft plaatsgevonden kunnen we nog begrijpen dat er geshockeerd wordt gereageerd, maar dit..."

De werkgeversorganisatie UNIZO reageert "geschokt" op de stakingsaanzegging. Volgens UNIZO is die "ronduit onverantwoordelijk".